Sockerfria kakor på nötsmör
Här
har
du
ett
recept
på
raw
cookies
utan
socker
som
både
jag
och
mina
närstående
tycker
är
riktigt
goda.
Både cashewnötsmör och mandelsmör finns att köpa i de flesta matbutiker på bakhyllan. Det ska även gå att göra eget nötsmör genom att mixa ihop nötterna i en mixer tills att det blir smörigt. Jag har själv inte provat det ännu så jag rekommenderar de som finns i butiken.
Ingredienser:
2 burkar ekologisk cashewnötssmör eller mandelssmör (180 gram per burk)
2 burkar ekologisk cashewnötssmör eller mandelssmör (180 gram per burk)
1.5
dl
honung
(behövs
framförallt
för
konsistensen)
2
msk
olivolja
2
tsk
vaniljpulver
eller
vaniljextrakt
1
tsk
salt
5
/
6
dl
rågkuddar
(fungerar
även
med
andra
slags
flingor)
1.5
dl
havregryn
1
dl
finhackade
torkade
äpplen
(eller annan torkad frukt)
1
dl
hackade
torkade
tranbär
(eller
varför
inte
torkade
blåbär)
1.5
dl
solrosfrön
2
tsk
Chia
frön

Gör
så
här:
- Värm ugnen till 180 °.
- Kombinera cashewnötssmör, honung, olivolja, vanilj och salt i en skål.
- Värm ugnen till 180 °.
- Kombinera cashewnötssmör, honung, olivolja, vanilj och salt i en skål.
In
med
skålen
i
mikrovågsugnen
på
hög
värme
i
1
minut
eller
tills
det
blir
lite
bubbligt
(smöret
blir
tillräckligt
mjukt
för
att
blanda
ihop
med
andra
ingredienser).
- Kombinera rågkuddar, havregryn, äpple, tranbär och solrosfröna i en medelstor skål.
- Kombinera rågkuddar, havregryn, äpple, tranbär och solrosfröna i en medelstor skål.
- Häll
mandelsmörblandningen
över
rågkuddsblandningen och
blanda
ihop
allt.
-
Lägg
ett
bakplåtspapper
i
en
stor
ugnsform
och
häll
över
degen
på
pappret
och
platta
till
önskad
tjocklek.
Den
kommer
inte
att
växa
i
ugnen.
Strö
över
Chiafrön.
Baka
vid
180°
under
10
minuter.
Låt
den
svalna
helt
innan
du
delar
upp
i
mindre
bitar.
En bra idé kan vara att skära rutor i degen på plåten innan du lägger in plåten i ugnen så att du får fint formade kakor. Efter 10 minuter kommer degen fortfarande kännas lite degig, men den stelnar efter ett tag.
Kakorna
innehåller
omättade
fettsyror,
protein,
järn,
magnesium,
kalium,
zink
och
framförallt
kostfibrer.