Citron Cheesecake utan socker
Riktigt god cheesecake utan socker. Ganska enkel att göra dessutom.
Något att ha i bakhuvudet när du gör lemon curden är att du kan ha lite "fria händer" med hur mycket utav ingredienserna du lägger i så att konsistensen inte blir för tunn. Det är ganska enkelt.
Botten
- 180 g (12st) digestivekex
- ca 100 g smält kokosolja
Lemoncurd
- 2 små citroner
- 2 ägg
- 4 dl sötningsmedel eller kokossocker (det går även att blanda ut med honung)
- ca 100 g cashewnötsmör (jordnötsmör eller mandelsmör går också bra)
Fyllning
- 250g naturell Philadelphia ost.
- 1 dl sötningsmedel eller kokossocker.
- 1 tsk vaniljpulver.
- 1 tsk rivet ekologiskt citronskal (ekologiskt pga att det inte finns bekämpningsmedel i skalet)
- 2 dl vispgrädde
Gör så här:
Mixa kexen tillsammans med den smälta kokosoljan.
Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.
Lemoncurden:
Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.)
Pressa ut 1 deciliter saft ur citronerna.
Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat lite. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt.
Fyllning:
Vispa samman grädden och kokossockret/sötningsmedlet). Det ska vara lättvispat men inte rinnigt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljpulvret och kör slätt.
Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund.
Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys tills den stelnat.
Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.