halsobilaga.blogg.se

Jag heter Andreas och arbetar som personlig träning ute på olika företag men även på Feelgoods gym på Östermalmstorg i Stockholm. Sedan september 2015 har jag skickat ut min "hälsobilaga" till kunder och återkommande deltagare på gruppträningspass. Nu är det istället tänkt att dessa "hälsobilagor" ska finnas uppe på denna blogg istället så att fler kan läsa och så ni även kan läsa gamla bilagor.

Kosttips för dig som är vegan

Publicerad 2017-09-17 14:08:00 i Allmänt,

Många 
veganer 
är 
ofta 
ganska
 pålästa 
när 
det
 kommer
 till 
näringslära.
 Det 
kan 
bero
 på
 att 
man 
som 
vegan 
inte 
får 
i 
sig 
all 
näring
 man
 behöver 
utan 
att 
tillsätta 
vissa 
tillskott.

 Det 
krävs 
alltså 
en 
hel 
del 
kunskap 
och 
 planering  
för 
att 
få 
i 
sig 
sina 
dagliga näring
behov.

Vitamin 
B12
 (kobalamin) 
är något vi inte kan få i oss genom
 veganska råvaror. 
För
  den 
som 
äter 
animaliska 
livsmedel
 
är 
vitamin
 B12
 väldigt 
enkelt
 att 
få 
i 
sig 
eftersom 
det 
finns 
i 
stort
 sätt i 
alla 
animaliska 
livsmedel,
 men 
inte 
alls 
i
 veganska livsmedel
. 
Vissa
 spannmålsprodukter 
är 
berikade
 med
  vitamin
B12, det går att läsa på produktens näringsdeklaration.
 

Brist 
på 
B12
 kan 
bland
 annat 
ge
 nervskador,
 depression
er och 
synproblem.



Är 
man 
vegetarian
 
kan man få i sig vitamin 
B12 
i 
ägg 
och mejeriprodukter.
 B12 
är
 en 
vattenlöslig
 vitamin
 vilket 
innebär
 att
 den 
inte 
lagras 
i 
kroppen. Det innebär att vi 
behöver
 
fylla på med denna denna vitamin dagligen för att optimera dess positiva effekter och minska risken för att få vitaminbrist. Det finns B12 tillskott att köpa på apoteket och olika naturapotek.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71Wmu43Xi4L._SY679_.jpg

Kalcium 
är 
en 
mineral 
som också 
kan 
vara 
svår 
att 
få 
i 
sig
 som vefan. 
Får 
man 
inte 
i 
sig 
någon mejeriprodukt
 
är
 det 
väldigt 
svårt 
att 
nå
 dagens
 behov 
av 
kalcium.
 Vissa
 frön 
och 
nötter
(t.ex.
cashewnötter)
 innehåller
 förvisso
 mer 
kalcium 
än 
alla
 mjölkprodukter, 
men 
då 
behöver
 man 
äta 
allt
 mellan
 150‐300
gram 
utav
 dessa
 livsmedel 
för 
att
 komma
 upp 
i det 
dagliga 
behovet 
av 
kalcium. 
Det
 kan
 vara 
mycket
 att 
tugga 
i 
sig samt 
även 
väldigt

kaloririkt.
 150 
gram 
cashewnötter 
är 
cirka 
900
 kalorier 
vilket 
motsvarar 
ungefär halva
 dagsbehovet 
för någon 
som 
är 
inaktiv 
och
 väger
 max 80 kg.

 
Även grönkål, bladspenat, broccoli och andra grönsaker är rika på kalcium, men det krävs då cirka ett kilo av dessa råvaror dagligen för att få i sig tillräckligt. Kalcium lagras inte heller i kroppen och behöver därför få i sig dagligen.

Med 
andra 
ord 
är 
det 
mjölkprodukter
 som 
gäller.
 Som 
tur
 är 
för 
veganer 
så 
finns 
även 
andra 
 mjölksorter 
som till exempel 
mandelmjölk, 
sojamjölk,
 rismjölk 
och
 havremjölk
 som
 alla 
är 
berikade 
med 
 lika 
mycket 
kalcium
 som 
vanliga

 mjölkprodukter 
vilket 
är 
cirka 
en

 sjundedel 
av 
dagsbehov 
per 
deciliter. Det gäller även yoghurt och andra mejeriprodukter gjorda på mandel, soja, ris, havre osv.



Som 
de 
flesta 
vet 
är 
kalcium 
viktigt 
för

 tänderna
 och
 skelettet.
 Trots
 att 
vi 
i

 Sverige
 generellt
 sätt
 är
 duktiga 
på 

 att 
dricka 
mjölk
 
tillhör 
vi 

ett

 av 
de 
länder 
med 
högst
 benskörhet.

 Det 
finns 
en 
simpel
 förklaring
 till

 detta.

http://www.pintomagasin.se/wp-content/uploads/2012/05/alpro_mandelmjolk02.jpg
Mandelmjölk innehåller lika mycket kalcium som komjölk.
 
Har 
man 
brist 
på 
D‐vitamin

 
får 
kroppen 
svårigheter 
med
 att 
ta

 upp 
kalcium
 från
 maten. 
D‐vitamin
 får 
vi 
främst 
 från 
solen 
när 
vi 
inte 
är 
fullt 
påklädda,
 vilket 
inte
 sker
 under
 alltför
 långa
 perioder 
för 
oss 
i Sverige.


D‐vitamin 
är 
därför 
en 
vitamin
 där 
många
 svenskar 
har 
en 
brist. 
Det 
finns D‐vitamin 
i 
ganska många 
 
livsmedel,
 men 
alldeles
 för 
lite 
för 
att 
få 
ihop
 tillräckligt 
om 
man 
inte 
äter 
fisk. 
Framförallt 
all
 form 
utav 
lax, 
men 
även 
gös
 som 
är 
otroligt 
rik 
på
 d‐vitamin.
 Äter 
du 
inte 
fisk 
bör 
du 
i 
så 
fall 
ta
 tillskott
 av D‐vitamin.
 D-vitamin lagras i levern och behöver inte ätas varje dag. Här behöver vi en få i oss en genomsnittlig mängd på 10 microgram D-vitamin per dag. En laxfilé innehåller 15 microgram och en lika stor gösfilé ca 30 microgram. D-vitamin ökar muskeltillväxt, förbättrar energinivån och immunförsvaret och minskar risken för depressioner.
Detta tillskott av D-vitamin använder jag.


Även 
omega‐3 
fettsyror
 är
 svåra
 att 
få 
i
 sig 
om
 man
 inte 
äter 
fisk.
 Omega‐3
 finns
 dock 
även 
i 
 linfrön. 
Äter 
man 
inget 
av 
ovanstående 
kan 
det
 vara 
smart 
att 
ta 
tillskott. 
Omega‐3
 
kan
t t.ex.
bilda
 ämnen 
i 
kroppen
 som 
dämpar 
inflammationer
 och
 sänker 
blodtrycket.
https://static.mathem.se/shared/images/products/large/laxfile-fryst-500g-feldt-s-3.jpg
En laxfilé är cirka 125 gram och innehåller 150% av D-vitaminets rekommenderade dagliga intaget. Även tillräckligt mycket omega-3 syror.

Protein 
är 
inte 
alltid 
lätt 
att 
få 
i 
sig 
som 
vegan
 heller. 
Soja,
 tofu, 
bönor 
och 
ärter 
är 
alla 
 proteinrika, 
men 
det 
räcker 
inte.

 Vi 
måste 
få 
i 
oss 
fullvärdiga 
proteiner. 
Fullvärdiga
 proteiner 
är 
dessa
 som
 innehåller tillräckligt
 mycket 
av 
de 
aminosyror
 som 
är 
essentiella, 
alltså
 livsnödvändiga. Genom
 att 
blanda
 proteiner från spannmål med baljväxter 
kan
 man
 få
 i 
sig 
tillräckligt 
med
  essentiella 
aminosyror.
 Blanda
 t.ex.
ris 
med 
bönor
 eller 
pasta
 med 
ärter.

 All protein vi får i oss från animaliska råvaror är fullvärdiga.
Protein 
är 
viktigt 
för 
muskeluppbyggnaden, 
men
 även 
för 
huden, 
håret,
 naglarna. 
Även
 för
 hormoner, 
enzymer 
och 
immunförsvaret.

http://cdn1.cdnme.se/3916055/7-3/bild_4-5_53396e929606ee3836f518ce.jpg
Fullvärdiga proteiner

Järn 
är 
en 
annan mineral 
som 
kan 
vara 
lite 
svår 
att 
få 
i
 sig 
som
 vegan,
 men 
även 
för  
allätaren.
 Järn
 får 
vi 
från 
framför allt 
rött 
kött, 
men 
även 
från
 olika
 nötter, 
frön, 
bönor,
 sojabönor,
 spenat,
 vetegroddar 
och 
blodpudding. 
Det 
finns 
alltså 
en
 hel 
del 
olika
 veganska
livsmedel 
som 
är 
rika 
på
 järn.

Det 
är 
dock
 svårt 
för 
kroppen
 att 
ta 
upp 
järn
 från 
veganska
 livsmedel
 utan 
att 
få 
i 
sig 
C‐vitamin 
 till 
samma
 måltid. 
Några 
exempel 
på C‐vitamin
 är
 citrusfrukter, 
potatis
 och 
paprika.

 
Med 
järnbrist 
riskerar 
vi 
att 
få 
blodbrist, 
ökad trötthet,
 sömnsvårigheter, 
yrsel, 
depression
 och 
nedsatt
 immunförsvar 
bland
annat.
 Vita
 fläckar
 på
 naglarna
 kan 
vara 
ett 
tecken 
på 
järnbrist.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela